radyobir
radyobir

IŞİD paraları nasıl aklıyor?..

IŞİD'in para aklama yöntemlerinden biri ortaya çıktı. Örgüt Musul Merkez Bankası ve sivillerden çaldıkları paraları önce Ürdün'e gönderiyor ardından Irak'taki hesaplara geri havale ettiriyor. Kirli para Irak'a döndüğü zaman Irak Merkez Bankası'nın döviz satış ihalelerine katılan örgüt bu yöntemle ayda 20-25 milyon dolar para kazanıyor.

03 Mart 2016 15:51 | Kategori: Terör

NBC'nin haberine göre İngiltere parlamentosunda IŞİD’in kara para aklama yöntemlerinden biri ortaya çıkarıldı.

Elinde çok sayıda Irak Dinarı olan IŞİD bu paraları işleterek ayda 25 milyon dolar kazanıyor.

Chatham House tarafından yapılan araştırmaya göre IŞİD’in elinde sivillerden çaldığı ve Musul Merkez Bankası soygunundan kalan yüz milyonlarca Irak Dinarı bulunuyor.

Örgütün izlediği yönteme göre bu paralar ilk önce Ürdün’deki bankalara gönderilerek paralar yasal bir görünüm kazanıyor. Daha sonra Ürdün Bankaları bu paraları havale yoluyla Ramadi’ye (IŞİD’in eski merkezi) gönderiyorlar. Böylece para yasal yollardan Irak’a girmiş oluyor.

 Irak Merkez Bankası döviz satış ihalesi yaptığı zaman IŞİD parası sisteme entegre edilerek ciddi karlar sağlanıyor.

IŞİD’in bu yöntemi kullanarak ayda 25 milyon dolar kazandığı belirtiliyor.

Yetkililer Irak Merkez Bankası’nın yaptığı döviz satış ihalelerinin dikkatli izlenmesi konusunda uyarı yapıyor.

İngiliz parlamentosuna Chatham House adına sunum yapan David Butter, "Irak döviz satım ihalesi yaptığı zaman IŞİD’in parası sisteme entegre ediliyor. Böylece kur farkından dolayı terör örgütü ciddi kâr ediyor. Daha sonra döviz havale yoluyla tekrar IŞİD üyeleri arasında dağıtılıyor. Bu Ortadoğu’da paranın nasıl dolaştığının sadece bir örneği" diye konuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI