radyobir
radyobir

Kristof Kolomb heykelinin yerine yerli bir kadın heykeli dikilecek

Mexico City Belediye Başkanı Claudia Sheinbaum kentin en işlek sokaklarından birinde bulunan ünlü kaşif Kristof Kolomb'un heykeli yerine yerli bir kadının heykeli dikileceğini söyledi.

06 Eylül 2021 06:03 | Kategori: Latin Amerika

19. yüzyılda yapılan bronz Kolomb heykeli geçen sene her yıl düzenlenen protestolar öncesinde Paseo de la Reforma bulvarındaki yerinden restore edileceği söylenerek kaldırılmıştı.

Sheinbaum dün yaptığı açıklamada bu sayede Meksika'da kadının tarihi rolü ile ilgili "sosyal adalet" mesajı veren bir heykel dikilmiş olunacak dedi.

Sheinbaum "Tabi ki Kolomb'un da başarılarını görmezden gelmiyoruz ancak bu konuda iki bakış açısı söz konusu" diyerek bu görüşlerden birinin Meksika'da tarihi yüzyıllarca geriye uzanan medeniyetler olmasına rağmen kendisinin "Amerika'nın kaşifi" olduğu bakış açısı.

Sheinbaum "Diğer bakış açısı da kendisinin Amerika'ya gelen bir Avrupalı olması, iki coğrafya arasında ilk temasları sağlaması ardından da İspanyolların gelip burayı fethetmesi" diye ekledi.

Başkan Sheinbaum Kolomb heykelinin şehirde yine "kendisine layık" başka bir yere taşınacağını söyledi.

İtalyan kaşifin ABD'deki bazı şehirlerde bulunan heykelleri "Black Lives Matter" protestoları sırasında da sökülmüş ve bu durum dünya çapında sömürgecilik dönemi ve kölelik mirasının yeniden değerlendirilmesine yol açmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI