radyobir
radyobir

Libya'da taraflardan ateşkes ilanı

Libya'da Trablus ve Tobruk hükümetleri iki ayrı açıklama yaparak ülke genelinde ateşkes ilan edildiğini bildirdi. UMH, Mart ayında seçim çağrısı yaptı.

21 Ağustos 2020 10:03 | Kategori: Dünya

Libya'da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi iki ayrı açıklama yaparak ateşkes ilan etti.

BM tarafından tanınan UMH'dan yapılan açıklamada "UMH Başbakanı Fayiz Serrac'ın tüm askeri birliklere derhal silahların susması ve Libya topraklarının bütününde tüm muharip operasyonlara son verilmesi talimatını ilettiği" bildirildi.

UMH ayrıca stratejik önemdeki Sirte ve Cufra kentlerinin asker ve silahtan arındırılması çağrısı yaptı. Açıklamada, "Etkili bir ateşkesin sağlanabilmesi için Sirte ve Cufra bölgelerinin asker ve silahtan arındırılması, ayrıca iki taraftan güvenlik güçleri arasında bir güvenlik anlaşmasına varılması gerekmektedir" denildi.

Sirte, kentin güneydoğusunda uzanan ve "Libya hilali" olarak adlandırılan zengin petrol yataklarına sahip bölgeye açılan kapı konumunda. Sirte'nin güneyinde bulunan Cufra vilayeti de askeri hava üssüne ev sahipliği yapıyor. Sirte ve Cufra, UMH'ya karşı savaşan ve Tobruk hükümeti tarafından desteklenen Halife Hafter güçlerinin kontrolünde bulunuyor. 

UMH, ateşkesin nihai hedefini "Libya'nın toprakları üzerindeki tam egemenliğinin sağlanması ile yabancı güçler ve paralı askerlerin ülkeyi terk etmesi" olarak açıkladı. Libya'da iki taraf için savaşan, Rusya, Suriye ve Sudan'dan gelen binlerce paralı asker bulunuyor.

Mart ayında seçim çağrısı

UMH açıklamasında ayrıca Mart ayında ülkede meclis ve devlet başkanlığı seçimleri düzenlenmesi çağrısı yapıldı.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Akile Salih de ayrı bir açıklama yaparak ateşkes ilan etti ve tarih vermeden seçim çağrısında bulundu. Salih ayrıca Sirte kentinin seçimle işbaşı yapacak yeni hükümetin geçici merkezi olmasını önerdi.

Hafter'e "blokaja son ver" mesajı

İki açıklamada da ülkedeki petrol üretimine yönelik blokajın kaldırılması talep edildi. Hafter güçleri Ocak ayından bu yana petrol kuyularının bulunduğu alanlarda üretime izin vermiyor. 

Geçen yıl Nisan ayında başkent Trablus'u ele geçirmek üzere harekat başlatan Hafter güçleri, Aralık ayından itibaren Türkiye'nin UMH güçlerine verdiği askeri desteği artırmasıyla püskürtülmüş ve stratejk önemdeki çeşitli bölgelerden geri çekilmek zorunda kalmıştı. Hafter'e bağlı güçlerin Trablus bölgesinden geri çekilmesinin ardından Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Salih'in Hafter karşısında nüfuzu artmıştı.

Petrol gelirleri için özel hesap önerisi

Hem Trablus hem de Tobruk'tan yapılan açıklamalarda petrol gelirlerinin de Libya Ulusal Petrol Kurumu'na ait yurt dışı banka hesabına aktarılması çağrısında bulunuldu. 

Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) da petrol üretimine yönelik blokajın kaldırılması ve bir anlaşmaya varılana kadar petrol gelirlerinin özel bir banka hesabına yatırılmasına destek verdi. NOC'dan yapılan açıklamada "Petrol tesislerinin askeri işgalden kurtarılması ve kurum çalışanlarının güvenliğinin sağlanması" çağrısı yaptı. Açıklamada, "Bu koşullar yerine getirildikten sonra mücbir sebep durumunu sona erdirip petrol ihracat faaliyetlerine başlayabileceğiz" denildi.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMİL) da her iki açıklamadan da memnuniyet duyduğunu bildirerek Libya'daki tüm yabancı güçler ve paralı askerlerin ülkeden çıkması çağrısı yaptı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI