radyobir
radyobir

"Le Corsaire" gün sayıyor

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, klasik balenin büyük eserlerinden Le Corsaire (Korsan) Balesi' nin prömiyeri için gün sayıyor.

24 Şubat 2016 13:46 | Kategori: Kültür & Sanat

İngiliz Şair Lord Byron'un aynı adlı şiirinden esinlenilerek Jules – Henri  Vernoy de SAINT- GEORGES ve Joseph MAZILIER’in metnini yazdığı ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin ilk kez sahneleyeceği Le Corsaire (Korsan) Balesi  27 Şubat  akşamı yapılacak prömiyer ile seyircisiyle  buluşacak.

Adolphe ADAM, Cesare PUGNI, Leo DELIBES, Riccardo DRIGO, Prince OLDENBOURG ‘un müzikleriyle  koreografisi Kanada’lı ünlü bale sanatçısı(koreograf, öğretmen, sanat yönetmeni ) Anna – Marie HOLMES’a ait.( M.Petipa ve K. Sergeyev’ den sonra ) 
Günümüzün yaşayan bale efsanelerinden biri olan  Anna- Marie HOLMES bu eseri, Amerikan Bale Tiyatrosu’nda her iki senede bir sahneye koymakta.

Conrad’ın korsanları ve arkadaşı Birbanto’yla Osmanlı İmparatorluğu’na doğru gemi ile yola çıkması ile başlayıp, karaya çıktıklarında çeşitli malların ve esirlerin satıldığı bir pazarda Conrad’ın esir kızların arasında gördüğü bir güzele o anda aşık olması ve Seyd Paşa’nın haremi için bu kızı seçmesi ile devam eden olayları konu alan renkli ve canlı bir bale olan ‘’Korsan’’, dünyada ilk kez 23 Ocak 1856’da Paris’te Joseph Mazilier’in koreografisiyle sahnelenmiştir. Daha sonra Avrupa’da ve Rusya’da pek çok koreograf tarafından yorumlanmıştır. Le Corsaire (Korsan) Balesi  ülkemizde ilk kez 14 Haziran 1995’te Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından Antalya’da Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nde seyircinin beğenisine sunulmuştur.

Teknik açıdan çok güçlü, artistik bakımdan Hollywood filmlerini aratmayacak olan ‘’Korsan’’da, klasik balelerde kadın ve erkek başrol dansçılarının birlikte ve solo danslarla hünerlerini sergiledikleri ‘’grand pas de deux’’ denilen bölüm, 3 başrol yani Medora, Conrad ve Ali tarafından dans edilerek farklılık gösterir. 2.perdede Medora’ nın 32 kez tekrarladığı fouetté dönüşü ise eserin beklenen bölümlerinden biridir.

Orkestrayı Svetoslav BORISOV yönetiyor. Dekor Zeki SARAYOĞLU’na,  kostüm tasarımı Çimen SOMUNCUOĞLU’na ait. Işık tasarımcısı Müfit ÖZBEK.
Medora rolünde: Deniz KILINÇ / İlke KODAL / Melike MANAV / Gizem P. ATİK / Müge BAYRAMOĞLU
Conrad rolünde: Olcay TUNÇELİ / Oliver SPENCE / Batur BÜKLÜ / Mutlu CANKUP / Çağatay ÖZMEN
Gülnare rolünde:  Müge BAYRAMOĞLU / Merve TOPALDEMİR / Maia ITO / Julia HARTMANN / Berfu ELMAS / Zeynep SERPEN
Lankendem rolünde : Batur BÜKLÜ / Mutlu CANKUP / Ömer ERENLER / Deniz ÖZAYDIN /  Çağatay ÖZMEN / Alican GÜÇOĞLU
Ali rolünde : Erhan GÜZEL / Batur BÜKLÜ / Ali TÜRKKAN / Mutlu CANKUP / Can BEZİRGANOĞLU
Birbanto rolünde : M.Nuri ARKAN / Ömer ERENLER / Can BEZİRGANOĞLU / Cem ÇELİK
Seyd Paşa rolünde : Oktay KERESTECİ / Alper AKALIN / Kerem KURANER ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları dönüşümlü olarak dans edecekler.

‘’Korsan’’, 27 Şubat 2016 Cumartesi saat : 20.00 deki prömiyerden sonra 1, 3, 8,10 Şubat - 6, 8 Nisan 2016’ da saat : 20.00 de 5, 12 Şubat  2016’ da saat: 16.00 da Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde seyirciyle buluşmaya devam edecek.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI