radyobir
radyobir

Pyongyang, Kuzey-Güney Askeri Anlaşması'ndan çekildi

Kuzey Kore, anlaşmadan kısmen çekilen Güney Kore'ye bunu "pahalıya ödetmeye" ant içti

23 Kasım 2023 14:47 | Kategori: Asya Pasifik

Kuzey Kore, casus uydu fırlatmasıyla ilgili tartışmayı tırmandırarak Güney Kore sınırındaki askeri gerilimi azaltmayı amaçlayan tarihi bir savunma anlaşmasından çekildi.

Bu hamle, Kuzey Kore'nin salı günü uzaya bir casus uydu fırlatmayı başardığını iddia etmesinin ardından Güney Kore'nin anlaşmayı kısmen askıya alarak sınır boyunca gözetleme uçuşlarını yeniden başlatmasına karşılık olarak yapıldı.

ABD, Japonya ve Güney Kore, balistik füze teknolojisi kullanılarak yapıldığı için bu fırlatmanın Birleşmiş Milletler'in yasaklarını çiğnediğini belirterek Kuzey Kore'nin eylemini kınadı.

Devlete bağlı medya organı KCNA'ya göre Pyongyang, 5 yıllık anlaşmanın bazı bölümlerini hükümsüz kılan Güney Kore'nin, "sorumsuz ve vahim" provokasyonunu "pahalıya ödeyeceğine" ant içti.

Kuzey Kore Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada şöyle belirtti: 

Şu andan itibaren ordumuz 19 Eylül tarihli Kuzey-Güney Askeri Anlaşması'na asla bağlı kalmayacak.

Açıklamada "Kuzey-Güney Askeri Anlaşması uyarınca durdurulan tüm askeri tedbirleri derhal yürürlüğe geri koyacağız" ifadeleri kullanıldı.

Kuzey Kore artık sınır boyunca daha güçlü silahlı kuvvetler ve "yeni tip askeri ekipmanlar" konuşlandıracağını açıkladı.


İki ülke arasındaki yoğun bir şekilde silahlandırılmış sınır olan Askeri Sınır Çizgisi boyunca telafisi mümkün olmayan bir çatışma yaşanması halinde Kuzey Kore, Güney Kore'nin "sorumlu" tutulacağını belirtti.

Açıklamada Pyongyang'ın, "askeri gerginlik ve çatışmayı önlemek için kara, deniz ve hava dahil tüm alanlarda alınan" bütün tedbirleri geri çekeceği ifade edildi.

Keşif uydusunu uzaya yerleştirmeye yönelik üçüncü denemesinde bir roket ateşleyen Kuzey Kore, daha sonra fırlatmanın başarılı olduğunu açıklamıştı.

Fırlatmayı savunan Kuzey Kore, "düşmanlarının çeşitli askeri hamlelerini yakından izleyip bunlarla etraflıca başa çıkmak" için "meşru" bir öz savunma hakkına sahip olduğunu belirtmişti.

Güney Koreli yetkililer, son fırlatmada büyük ihtimalle Rusya'dan teknik yardım alındığını ifade ediyor.

Kuzey Kore ve Rusya, Kim Jong-un'un eylülde Rusya'ya yaptığı ziyaretin ardından bağları güçlendirme sözü vermişti. Her iki ülke de fırlatmada Rusya'nın desteği olduğunu reddetti.

Yonhap haber ajansının bildirdiğine göre misilleme yapan Güney Kore, 2018'de imzalanan Koreler arası anlaşmanın bir kısmını askıya alarak çarşamba günü sınır bölgesinde insanlı ve insansız keşif uçakları konuşlandırıp gözetleme faaliyetlerine yeniden başlamıştı.

Koreler Arası Kapsamlı Askeri Anlaşma diye bilinen savunma anlaşması sınırdaki gerilimi azaltmayı amaçlıyordu.

Anlaşma, Kim ve dönemin Güney Kore Devlet Başkanı Mun Ce-in arasında 2018'de düzenlenen bir zirvede imzalanmıştı.

Kazara çatışma çıkmasını önlemeyi amaçlayan anlaşma kapsamında, silahlı çatışma olasılığını azaltmak için uçuşa yasak bir bölgeyi de içeren 5 km'lik bir tampon bölge oluşturulmuştu.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin anlaşmayı geçen yıla kadar 17 kez ihlal ettiğini ve sadece geçen yıl 15 ihlalin kaydedildiğini belirtiyor.

Yonhap'ın aktardığı üzere Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik daha önce anlaşmanın askıya alınması çağrısında bulunarak anlaşmanın, ordularının havadan gözetleme imkanını ciddi şekilde kısıtladığını söylemişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI