radyobir
radyobir

ABD casusluğuna karşı yeni önlemler!..

ABD istihbarat birimleri,Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin'ın telefonunu dinliyor. Diplomat, bundan dolayı gizli kalması gereken tüm konuşmalarını gizli odalarda yapmak zorunda kaldığını söyledi. Eski CIA ajanı Edward Snowden, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) tüm dünya boyunca istihbarat programları olduğunu basına sızdırdı. Bu verilere göre Amerika istihbarat birimleri sadece terörist ve suçluların değil de, dünya liderlerinin bile konuşmalarını takip ediyorlarmış.

15 Haziran 2014 13:21 | Kategori: ABD

Haziran ayında BM Güvenlik Konseyi’nde başkanlık görevi Rusya’ya geçti. Şu an Rusya diplomatı Vitali Çurkin, Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi ve BM Güvenlik Konseyi Başkanı görevlerini üstlenmiş. Fakat, buna rağmen şahsi hayatının ve iş müzakerelerinin gizliliği garanti edilemez: ABD’nin istihbarat örgütleri telefon konuşmalarını dinlemektedirler. Mamafih Vitali Çurkin bu gerçeğe çoktan alışmıştır.
"Bu benim için yeni bir bilgi değil ve dinlenmem beni etkilememektedir.
Cep telefonumun dinlendiği çok açıktır. Ben bunu tahmin ediyorum. Benim tabii ki güvendiğim meslektaşlarımla bazı konuları görüştüğüm gizli odalar var. Başka zamanlarda ise beni dinlediklerini varsayıyorum."
Çok yıllardır ABD ile soğuk savaş durumunda olan ülkenin temsilcisi ve tecrubeli bir diplomat için bu durum olanak ve tehmin edilebilir bir olaydır; Amerika’nın Batılı müttefikleri için ise gayet üzücü bir sürpriz oldu. Bir sene önce Amerika istihbarat birimlerinin eski çalışanı Edward Snowden, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) tüm dünya boyunca istihbarat programlarının olduğunu basına sızdırdı. ABD istihbaratın sadece potansiyel teröristlerle yetinmeyip, çeşitli dünya liderlerin de konuşmalarını ve e-posta mesajlarını takip ettikleri belli oldu. Paris ve Berlin, Washington’dan açıklama istediler. Geçen Perşembe Almanya’nın Başsavcısı, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in telefonunun NSA tarafından dinlenmesi ile ilişkin hazırlık tahkikatı başlatılmasını bildirdi. Amerika, karşılık olarak Snowden’ın sızdırdığı bilgilerin ABD’nin müttefikleriyle aralarını bozduklarından dolayı üzüntülerini belirtti. Fakat Washington, Almanya ve ABD casusluk karşıtı ortak önlem anlaşmasını imzalama teklifini reddetti ve NSA’nın Almanya Başbakanı hakkında topladığı ve telefon konuşmalarını da içerdiği dosyayı Angela Merkel’in kendisine bile göstermedi.
Perspektifli İncelemeler Laboratuvarı Enformasyon Savaşları Bölümü'nün şefi İgor Nejdanov, şahsi bilgileri ve gizli informasyonu toplamanın ABD’nin kozu olduğunu, bundan dolayı ABD’nin pişman olup yurtdışı izinsiz gözetime son vereceklerini düşünmek saflık olduğunu açıkladı.
"ABD, her türlü bilgi akışını kontrol etmeye çalışıyor. Onların hepsini kontrol edebilmek Amerika için ideal olurdu. Bunu başarmak zor, çok kaynakları talep eder, ama mümkündür. Herşey, önceden Echelon, sonra Snowden’in bahsettiği PRİSM sisteminden başladı. Bunların her birisi ABD çıkarlarına bilgi toplama amaçlı büyük bir sistemin ayrı unsurlarıdır. Bunun içinde şüphesiz sanayi casusluğu da vardır. Echelon’da da müttefiklere ait bilgi dahil ticari sırların ABD’nin ticari örgütlerine verilmesi ve Amerikalı şirketlerin bundan dolayı ciddi bir üstünlük kazanması olayların meydana geldiği biliniyor."
Rusya vatandaşlarını en azından internet ortamında total izlemeden kuruma amacıyla Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı çalışma grubu önlem komlpleksini hazırladı. Örneğin, .RU ve .?? domain serverlerinin Rusya dışında yerleşiminin yasaklanması düşünülüyor. Bölgesel ve yerli bilgi iletim ağlarınını yurtdışı ınternet ağlarına bağlanması da yasaklanacak.
Diğer ülkeler de buna benzer tedbirleri hazırlıyor ve kabul ediyor. Yakında Çin devlet şirketleri, Çin teknolojileri yararına IBM, Oracle ve Cisco gibi dev şirketlerin hizmetlerinden vazgeçtiler, çünkü Amerika şirketleri, ABD hükümetinin casusluk pratiğini destekleyerek Çin’in sanal güvenliğini tehlikeye düşürmektedirler.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI