radyobir
radyobir

ABD'de kadın amiral deniz kuvvetleri komutanlığına aday

ABD Başkanı Joe Biden, savunma bakanının başka bir ismi tavsiye etmesine rağmen, Amiral Lisa Franchetti'yi deniz kuvvetleri komutanı adayı olarak açıkladı. Onay alırsa, Lisa Franchetti, Genelkurmay Başkanlığı'nda görev yapan ilk kadın ve Pentagon'un ilk kadın kuvvet komutanı olacak.

23 Temmuz 2023 08:42 | Kategori: ABD

Savunma Bakanı Lloyd Austin'in tavsiyesini çiğneyen Başkan Joe Biden, 38 yıldır orduda hizmet veren ve halihazırda deniz operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı olan Lisa Franchetti'yi deniz kuvvetleri komutanlığına terfi ettirme kararını açıkladı.

Medyaya göre Austin'in tercihi donanmanın Pasifik Filosu komutanı Amiral Samuel Paparo'ydu.

Donanmada dört yıldızlı general rütbesine ulaşan ikinci kadın olan Franchetti, görev süresi boyunca Pasifik'te iki uçak gemisi saldırı grubunu, ABD Deniz Kuvvetleri'nin Kore güçlerini komuta etti ve başka bir dizi üst düzey görev üstlendi.

Franchetti, 6. Filo'nun başındayken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kimyasal silah kullandığı (Batı destekli propaganda ekibi Beyaz Miğferler'den kaynaklanan ve o zamandan beri Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü üyeleri dahil uzmanlar tarafından çürütülen) iddiasına ABD'nin verdiği tepkinin askeri icrasını yönetti.

Paparo'yu Hint-Pasifik Komutanlığının başına terfi ettirip Koramiral Steven Koehler'i Paparo'nun yerine Pasifik Filosu'nun dümenine atayan Biden, Hava Kuvvetleri Komutanı Charles Brown'ı da eylül ayında emekli olacak Mark Milley'in yerine Genelkurmay Başkanı adayı gösterdi.

Bu tür atamalara Senato onayı süreci genellikle sadece formaliteden ibaret. Ama Savunma Bakanlığı'nın kürtaj isteyen askerlerle onların aile üyeleri için seyahat masraflarını ödeme politikasına karşı aylardır tek kişilik bir savaş yürüten Cumhuriyetçi Alabama Senatörü Tommy Tuberville, mart ayında protestosuna başladığından beri 250'den fazla askeri terfiyi engelledi.

Demokrat Partili Başkan Biden, Franchetti'nin adaylığını açıklarken, Tuberville'in atamaları engellemesini 'tehlikeli' olarak niteledi:

"Hızla gelişen güvenlik ortamlarının ve yoğun rekabetin olduğu bu anda, ABD Silahlı Kuvvetleri'nin dünya tarihindeki en büyük savaş gücü olarak kalmasını sağlama yeteneğimizi riske atıyor. Senatodaki Cumhuriyetçi meslektaşları da bunu biliyor."

Tuberville'in blokajı, 164 yıl sonra ilk kez ABD Deniz Piyadeleri'ni onaylanmış komutandan mahrum bıraktı. General Eric Smith, bu ayın başlarında vekaleten rolü üstlenmesinden beri onay alamadı. Cumhuriyetçi Senatör ise eylemlerinin ulusal güvenliği tehlikeye attığını reddediyor.

Biden yönetiminin silahlı kuvvetlerde cinsiyet ve cinsel tercih açısından çeşitliliğe aşırı odaklanması, 'woke' görünmek için askeri hazır olma durumunun feda edildiğini düşünen Amerikalıların tepkisini çekiyor.

Ancak Beyaz Saray, çeşitliliğin savaşta 'stratejik avantaj' sağladığı iddiasında ısrarlı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI