radyobir
radyobir

Katil zanlısı Yahudiler gözaltına alındı

Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılarak önceki gün öldürülen 17 yaşındaki Filistinli Muhammed Ebu Hudayr'ın katil zanlısı olarak bazı Yahudilerin gözaltına alındığı bildirildi.

07 Temmuz 2014 08:56 | Kategori: Ortadoğu

Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılarak önceki gün öldürülen 17 yaşındaki Filistinli Muhammed Ebu Hudayr’ın katil zanlısı olarak bazı Yahudilerin gözaltına alındığı bildirildi.
İsrail İç İstihbarat Birimi Şabak tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İstihbarat ve operasyonel bilgiler izinde yürütülen çalışmalar neticesinde İsrail polisi ve istihbarat birimleri, bu sabah 2 Temmuz’da Şafat’ta Ebu Hudayr'ın kaçırılma ve cinayet olayıyla ilgili olarak şüpheli sıfatıyla bazı Yahudileri gözaltına almıştır" denildi.
Şüphelilerin Şabak tarafından sorgulamalarının sürdüğü belirtilen açıklamada, konuyla ilgili diğer ayrıntılara savcılık soruşturması nedeniyle paylaşılma yasağı konulduğu belirtildi.

Komisyon kurulması talebi

Bu arada Hudayr’ın evine taziye ziyaretinde bulunan Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, olayın aydınlatılması için BM’den uluslararası komisyon kurulmasını istediklerini söyledi.
Baba Huseyin Ebu Hudayr’a başsağlığı dileyen Hamdallah, "Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a bir mesaj göndererek, Ebu Hudayr’ın öldürülmesini araştırmak üzere uluslararası bir komisyon kurulması talebinde bulundu" dedi
Hamdallah ayrıca İsrail’e, Kudüslü Arapların can güvenliğini arttırıcı tedbirler alması çağrısında da bulundu.
Öte yandan soruşturma ile ilgili İsrail mahkemesinin yayın yasağı getirdiği açıklandı.
Cenaze evinde AA muhabirine konuşan İsrail Parlementosu Knesset’in Arap Milletvekili Ahmet Tibi, "Ebu Hudayr’ı kaçıranların, bazı hahamlardan ve İsrailli bakanlardan etkilenen radikal Yahudiler olduğundan şüphem yok" diye konuştu.
Olaydan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu sorumlu tutan Tibi, şunları kaydetti:
"Bizim için tüm çocukların canı değerlidir ve Filistinli çocukların kanı, İsraillilerinkinden daha ucuz değildir. Filistinli kadın ve çocuklar uluslararası korumaya muhtaçtır. BM’ye bu konuda çağrıda bulunduk ve konuyla ilgili yarın Knesset’te bir konuşmam olacak."
Filistin Esirler Cemiyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada "Yahudi yerleşimcilerin kaçırdığı ve yakarak öldürdükleri 17 yaşındaki Ebu Hudayr'in cesedinin bulunmasının ardından yaşanan olaylarda iki gün içerisinde 60 Filistinlinin gözaltına alındığı" belirtilmişti. Gözaltına alınanlardan yaklaşık yarısının 18 yaş altı çocuklardan olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, bunlardan 2'sinin de yaralandığı bildirilmişti. 
Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da, Doğu Kudüs’teki Şuafat beldesinde sabah namazı için gittiği caminin önünden kaçırılmasının ardından ölü bulunmuştu. Filistinli yetkililer, ilk otopsi sonuçlarının, Ebu Hudayr’ın diri diri yakılarak öldürüldüğü yönünde olduğunu açıklamıştı. İsrail ise otopsi sonuçlarını henüz açıklamazken, olayla ilgili bugün 6 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI