radyobir
radyobir

Zamanda donmuş gibi görünen balina kayda alındı

Avustralyalı TikTok fenomeni Brodie Moss, adeta zamanda donmuş gibi görünen ve suda ters duran kambur balinayı kayda aldı.

16 Ağustos 2023 05:38 | Güncelleme :15 Ağustos 2023 19:42 | Kategori: Yaşam

Video kaydında, balinanın kuyruğunun su üzerinde dakikalarca hareketsiz durduğu görülüyor.

Moss, TikTok ve YouTube'da paylaştığı videoyu kaydettiği anlarda, "kalbinin çok hızlı attığını" söyleyerek heyecanını dile getirdi.

Manzarayı görür görmez kamerasına sarılan fenomen, "Sanırım bu bir balina kuyruğu. Yukarı çıktı ve ve hiçbir yere gitmiyor. Ne diyeceğimi bile bilmiyorum" diye konuştu.

Moss, devasa hayvanı kayda aldığı anlarda onunla mesafesini korumak için de çaba gösterdi. Bu amaçla geriye doğru kürek çeken fenomen, kuyruğun etrafında yüzen bir yavru balina gördü.

Bunun ardından Moss, teknesindeki bir sualtı kamerasını çalıştırdı ve balinanın denizin içindeki gövdesini kaydetmeye başladı.

Sualtı çekimleri, yavru balinanın başını annesinin göğsüne yasladığını ortaya çıkardı.

Moss, görüntüleri nerede kaydettiğini açıklamadı. Ancak fenomenin Batı Avustralya kıyılarında okyanus görüntüleri kaydeden YBS Youngbloods ekibinin üyesi olduğu biliniyor.

Nitekim görüntüler, YBS Youngbloods'ın YouTube kanalından yayımlandı.
 
Görüntülerde yer alan ve Latince adı Megaptera novaeangliae olan kambur balinaların nadiren de olsa bu davranışı tekrarladığı biliniyor.

Bu davranış daha önce hem Avustralya hem de Brezilya açıklarında dolaşan balinalarda birden fazla kez gözlemlenmişti.

O kayıtlarda da anne balinanın etrafında bir yavrunun dolaştığı görülmüştü.

Bilim insanları henüz bu davranışın sebebini bilmiyor.

Ancak bir tahmine göre, sıcakkanlı balinalar kuyruklarını rüzgara doğru uzatarak vücut ısılarını stabil tutmaya çalışıyor olabilir.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI