radyobir
radyobir

Ünlü opera sanatçısı Atıfet Usmanbaş'ı kaybettik

Opera sanatçısı Atıfet Usmanbaş 101 yaşında hayatını kaybetti.

03 Şubat 2022 11:06 | Kategori: Opera ve Bale

Devlet Operası'nın solistlerinden ve ünlü besteci İlhan Usmanbaş'ın eşi Atıfet Usmanbaş İstanbul'da yaşama veda etti.

Atıfet Usmanbaş için 5 Şubat 2022 Cumartesi günü saat 11.00’de, Kadıköy Süreyya Operası’nda bir tören yapılacak. Törenin ardından, sanatçının cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verilecek.

Atıfet Usmanbaş kimdir?

1940’ta İstanbul Belediye Konservatuarı Şan Bölümü’nde Alica Rosenthal’in öğrencisi olan Usmanbaş, 1942 - 1943 yıllarında Ankara Devlet Konservatuarı Şan-Opera Bölümü’ne girdi ve 3. sınıfa alındı. Burada Frieda Böhm’ün şan, Karl Ebert’in sahne öğrencisi oldu.

Mezuniyetinden sonra besteci İlhan Usmanbaş’la evlenen sanatçı Ankara Devlet Operası sanatçısı olarak 1948’den 1974’e kadar 28 değişik rolde görev aldı. Bunlar arasında özellikle "Sevil Berberi"nde Rosina, "Palyaço"da Nedda, "Tiefland"da Nuri, "Yarasa"da Adele, "Aşk İksiri"nde Adina, "Cosi Fan Tutte"de Despina, "Manon"da Manon, "Don Juan"da Zerlina, "Telefon"da Lucy, "La Boheme"de Misetta, "La Serva Padrona"da Serpina, "Carmen"de Micaella, "Van Gogh"ta Rachelle, "Turandot"ta Liu karakterleriyle dikkat çekti. Ayrıca "Şen Dul*, "Paganini", "Çingene Baron" ve "Tebessümler Diyarı" gibi operetlerde değişik roller oynadı.

1957 - 1958’de Rockefeller Bursu ile ABD’ye giden sanatçı orada sekiz konser verdi. 1974’te Şan Pedagogu olarak İstanbul Devlet Operası’na atanan Usmanbaş 1974 -1999 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi şan-opera bölümünde öğretim üyeliği yaptı ve birçok öğrenci yetiştirdi.


Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI