radyobir
radyobir

Yeni kral tahtıyla buluştu!..

Parlamenter monarşiyle yönetilen İspanya'da 6'ncı Felipe'nin krallık dönemi bugün resmen başladı.

19 Haziran 2014 14:00 | Kategori: Avrupa

76 yaşındaki babası Juan Carlos'un tahtından feragat etmesinin ardından yerini alan 46 yaşındaki 6'ncı Felipe için mecliste yemin töreni düzenlendi.
Dünyadaki diğer monarşilerden farklı olarak 6'ncı Felipe, 1975 yılında babası Juan Carlos'un krallık töreninde olduğu gibi taç giymeyecek. 6'ncı Felipe'nin İspanyol Anayasası üzerine yemin ettiği tören sırasında kürsüde, İspanyol monarşisinin sembolü olan taç ve kral asası altın kaplamalı bir sandığın üzerinde durdu. 6'ncı Felipe, İspanya Silahlı Kuvvetler'in en üst komutanı olarak mareşal nişanının takılı olduğu Kara Kuvvetleri'ne ait resmi davet üniformasıyla törene katıldı. Törende eşi Kraliçe Letizia ile küçük kızları Prenses Sofia ve Leonor da hazır bulundu. Törende, Felipe'nin teyzesi, Lugo Düşesi Elena gözyaşlarını tutamadı.
Juan Carlos ve eşi Sofia ise basın karşısında ön plana çıkmak istemedikleri için bugün mecliste düzenlenen törene katılmıyor.
Yeni kral için meclisteki yemin töreninin ardından sadece resmi davetler için kullanılan şehir merkezindeki Kraliyet Sarayı'nda resepsiyon verilecek.

Kralın tacı meclise böyle getirildi.

Meclisteki genel kurul salonunda düzenlenen ve sadece Başbakan, Senato ve Meclis başkanları ile milletvekilleri, senatörler, eski başbakanlar ve İspanya'daki 17 özerk yönetimin başkanının davetli olduğu yemin töreni, Felipe'nin İspanya Kralı olarak yapacağı ilk konuşmayla son buldu.
Kral 6'ncı Felipe konuşmasında İspanya'nın birliğine olan inancını ifade etti. Yeni kral ayrıca "dürüst ve şeffaf" bir İspanya çağrısı yaptı.

DÜNYANIN EN GÜZEL KRALİÇESİ

Kral 6'ncı Felipe ve Kraliçe Letizia meclisten Kraliyet Sarayı'na kadar arabayla giderek trafiğe tamamen kapatılan bu güzergah üzerinde bekleyen halkı selamladı.
Madrid Belediyesi, yaklaşık beş kilometrelik güzergahı İspanyol bayrakları ile donatırken, polis tören boyunca yolda bekleyen vatandaşların hiçbir şekilde cumhuriyet bayrağı sallamasına izin vermedi.

BALKONLAR KİRALIĞA ÇIKARILDI

Kralın geçeceği yolun üzerinde evi ve ya iş yeri olan çok sayıda kişi de bu fırsatttan yararlanarak 2 bin ila 6 bin euro arasında değişen fiyatlarda balkonlarını kiralığa çıkardı.
Kraliyet Sarayı'nda düzenlenen davete ise siyaset, diplomasi, iş ve kültür dünyasından 2 bin kadar önemli isim katılacak.
Juan Carlos, meclisten önce La Zarzuela Sarayı'ndaki seremonide oğluna başkomutanlık kuşağını böyle giydirdi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Dünyanın dört bir yanından 200 kadar basın kuruluşundan 3 bine yakın gazetecinin akredite olduğu 6'ncı Felipe'nin krallık töreninde polis ve jandarmadan oluşan 7 bine yakın güvenlik görevlisi hazır bulunuyor. 120 nişancı da çatılara ve özel noktalara yerleştirilmiş durumda.
      
GÖSTERİYE YASAK

İspanya'daki monarşi karşıtlarının bugün Sol Meydanı'nda düzenlemek istedikleri gösteri Madrid'deki mahkeme tarafından "kamu düzenini tehlikeye soktuğu" gerekçesiyle yasaklandı.
İspanya'da diktatör Franco sonrasında 1975 yılında Kral olan Juan Carlos'un 2 Haziran'da tahtı oğlu Veliaht Prens Felipe'ye bıraktığını açıklamasından sonra başlayan yasal süreç dünkü imza töreniyle son bulmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI