radyobir
radyobir

Rusya yüzünü Pasaifik'e döndü!..

Sırbistan'da faaliyet gösteren Uluslararası İlişkiler ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi'nin 'Horizons' dergisi için Rusya'nın Avrupa ve dünyadaki önceliklerini anlatan bir makale yazan Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, "Tarihsel deneyim, Rusya'yı tecrit teşebbüslerinin, Avrupa için kaçınılmaz şekilde ağır sonuçlar doğurduğunu gösteriyor" vurgusu yaptı.

28 Ocak 2015 13:27 | Kategori: Dış Politika

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, günümüzde şekillenen çok kutuplu dünyada birbiri ardına yaşanan önemli gelişmeler nedeniyle bölgesel ve küresel ölçekte istikrarsızlığın arttığını belirtti. Lavrov, "Mezhepler ve medeniyetler arası çatışma riski giderek derinleşiyor ve bu durum küresel ekonomide kriz yaratabilir" 
Rus bakan, "İki Dünya Savaşı ve bir Soğuk Savaş atlatan Avrupa'nın refah, karşılıklı çıkarlara dayalı ortaklık ve sürdürülebilir barışçıl kalkınma yoluna gireceğini umuyorduk. Ancak 20. yüzyılın karanlık mirasını, ayrıştırıcı unsurlarını tamamen ortadan kaldırma fırsatı kullanılamadı. Rusya'nın yaptığı birçok çağrıya ve AGİT ile NATO-Rusya Konseyi'nde alınan kararlara rağmen, Avrupa-Atlantik Bölgesi'nde ortak barış, güvenlik ve istikrar alanı oluşturma hedefine ulaşılamadı" ifadelerini kullandı.

"HALKLARI 'BİZİMKİLER VE DİĞERLERİ" OLARAK KATEGORİZE ETME PRATİĞİ SÜRDÜ"

Kendilerini Soğuk Savaş'ın galibi olarak ilan eden ABD ve müttefiklerinin uluslararası hukukun temel kurallarını ihlal ettiğini ve kendi iradelerini tüm dünyaya dayatmaya çalıştıklarını kaydeden Lavrov, "Halkları 'bizimkiler ve diğerleri" olarak kategorize etme pratiği ve jeopolitik oyunlar devam etti. NATO'yu Rusya sınırlarına doğru genişletmeme konusundaki sözler unutuldu. Rusya'nın çıkarları sürekli olarak görmezden gelindi ve bu eğilim Ukrayna'da krize yol açtı" vurgusunu yaptı.

"TARİHSEL DENEYİM, RUSYA'YI TECRİT ETME TEŞEBBÜSLERİNİN, AVRUPA İÇİN AĞIR SONUÇLAR DOĞURDUĞUNU ORTAYA KOYUYOR"

Rus bakan makalesinde şu değerlendirmede bulundu: "Tarihsel deneyim, Rusya'yı tecrit etme teşebbüslerinin, Avrupa için kaçınılmaz bir şekilde ağır sonuçlar doğurduğunu ortaya koyuyor. Rusya, Kiev'in Batı ile Doğu arasında bir seçim yapmasının genç Ukrayna devleti için yıkıcı sonuçlara neden olacağı konusunda birçok kez uyarıda bulunmuştu. Ukrayna'daki yıkımın son bulması için Kiev'in tarafsızlık statüsünün korunması çok önemli. Ukrayna'daki tüm halkların çıkarları ve hakları ancak bu şekilde sağlanabilir."
Lavrov, Rusya'nın yüzünü Pasifik'e döndürmenin 21. yüzyıldaki ulusal öncelikleri olduğunu ve bunun Rusya'nın doğu bölgelerinin kalkınmasıyla doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı. Rus bakan, bunda Avrupalı partnerlerinin aldığı kararların da etkili olduğunun altını çizdi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI