radyobir
radyobir

Tekrar kullanılabilen roket geri iniş yaptı

Tekrar kullanılabilir roketler alanında öncü olmak isteyen uzay aracı ve roket üreticisi Amerikan SpaceX şirketinin "Falcon 9" roketi, ABD'nin Florida eyaletinde fırlatıldıktan kısa bir süre sonra başarılı bir şekilde iniş yaptı.

22 Aralık 2015 13:10 | Kategori: Bilim ve Teknoloji

Musk, gazetecilere yaptığı açıklamada da "Bu devrim niteliğinde bir an. Şimdiye kadar hiç kimse, bir roketi dikey olarak üsse döndürmeyi başaramamıştı. Gözlerime inanamadım" ifadelerini kullandı.

Roketin başarısı, SpaceX'in California eyaletine bağlı Hawthorne'daki merkezinde de büyük sevinç yarattı. SpaceX çalışanları, Falcon 9'un inişini sevinç çığlıkları atarak izledi.

Uzun pozlamayla çekilen bu karede roketin hem fırlatılma anı hem de yere iniş anı görülebiliyor. 

İLK DENEMEDE BAŞARISIZ OLMUŞTU

Falcon 9 Ocak ayındaki iniş denemesinde başarısız olmuştu. Okyanusa kurulan platforma yumuşak iniş yapamaya çalışan roket sert bir iniş gerçekleştirdiği için zarar görmüştü.

SPACE X'İN ROKETİ YUMUŞAK İNİŞ YAPAMADI

SpaceX'in 28 Haziran'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na malzeme taşıması için fırlattığı Falcon 9 roketi ise havada infilak etmişti.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay mekiklerinin 2011'de emekliye ayrılmasının ardından UUİ'ye ikmal için SpaceX şirketiyle anlaşmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI