radyobir
radyobir

6 Ocak kararının ardından Cumhuriyetçi Parti sessiz

6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan komisyonun eski Başkan Donald Trump'a dört suçlama getirilmesi tavsiyesinin ardından Cumhuriyetçi Parti büyük ölçüde sessiz. Eski Başkan Trump ise kararın kendisini güçlendirdiğini savundu.

21 Aralık 2022 07:33 | Güncelleme :21 Aralık 2022 09:43 | Kategori: ABD

Eski Başkan Donald Trump, 6 Ocak Komisyonu’nun 18 aylık çalışmasının ardından aldığı kararı sosyal medya platformu Truth Social’da değerlendirdi. Trump, "Bu insanlar benim peşime düştükleri zaman özgürlüğü seven insanların benim etrafımda toplandığını anlamıyor. Bu beni güçlendiriyor. Beni öldürmeyen güçlendirir” dedi.

Donald Trump, 6 Ocak Kongre saldırısı soruşturmasıyla Demokrat Parti’nin kendisini hedef aldığı imasında bulunarak, partiyi Federal Soruşturma Bürosu’na benzetti, "Demokrat Soruşturma Bürosu, DBI, benim başkan adayı olmamı engellemek için uğraşıyor. Çünkü kazanacağımı biliyorlar. Hakkımda kovuşturma meselesi de tıpkı azil süreci gibi beni ve Cumhuriyetçi Parti’yi siyaset dışı bırakmaya yönelik partizan bir çaba" ifadelerini kullandı.

2020’de yapılan başkanlık seçimlerinin sonuçlarını kabul etmeyen ve herhangi bir delil olmamasına rağmen usulsüzlük yapıldığını iddia eden Trump’ın destekçileri, 6 Ocak 2021’de Kongre binasına girerek, Demokrat Joe Biden’ın seçim zaferinin onaylanacağı Kongre oturumunu engellemeye çalışmıştı.

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) Trump’ın Florida’daki konutunda Ağustos ayında yaptığı aramada, devlete ait ve Ulusal Arşiv İdaresi’nde bulunması gereken bir dizi gizli belge ele geçirmesinin ardından, Cumhuriyetçi Parti’den hızla Trump’a destek açıklamaları gelmişti.

McConnell: "O günden kimin sorumlu olduğunu tüm ulus biliyor”

6 Ocak Komisyonu’nun Adalet Bakanlığı’na Trump’ın "başkaldırıya yardım”ın da aralarında bulunduğu dört suçlama getirilmesi tavsiyesinin ardındansa en azından şimdilik böyle bir yaklaşım görünmüyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimleri konuya değinmekten kaçınırken, bazı isimlerden de cılız tepkiler geldi.

Cumhuriyetçiler’in Senato’daki lideri Mitch McConnell FBI aramasının ardından, "derhal ve kapsamlı bir açıklama” beklediklerini söylemişti. 6 Ocak Komisyonu kararının ardından konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan McConnell, "O günden kimin sorumlu olduğunu tüm ulus biliyor” dedi.

FBI aramasının ardından Adalet Bakanı Merrick Garland’ın istifa etmesi çağrısında bulunan Cumhuriyetçi Senatör Josh Howley de komisyonun kararı konusunda sessiz kaldı.

Trump’a yönelik eleştirileriyle bilinen Maryland eyaletinin Cumhuriyetçi Valisi Larry Hogan da, FBI’ın Florida’daki konutunda yaptığı aramadan en azından siyasi olarak Trump’ın fayda sağladığını söylemişti.

Vali Hogan, Trump’ın 6 Ocak Kongre saldırısından Trump’ın en azından kısmen sorumlu olduğu görüşünde. Komisyonda karara ilişkin oylamadan kısa bir süre önce Associated Press’e konuşan Hogan, "Hiç kimse hukukun üzerinde değildir” demişti.

2024 başkanlık seçimleri için aday adayı olarak adı geçen eski Başkan Yardımcısı Mike Pence de, Fox News kanalına verdiği röportajda, 6 Ocak Komisyonu’nu hafif ifadelerle eleştirdi.

Pence, "Kitabımda yazdığım gibi başkanın 6 Ocak’taki sözleri ve eylemleri düşüncesizceydi. Ancak avukatlardan kötü tavsiye almak suç mudur bilmiyorum. Adalet Bakanlığı’nın gelecekte bir suçlama getirip getirmeyeceğine gelince, umarım eski başkan aleyhinde suçlama getirmezler” diye konuştu.

Cumhuriyetçi Parti’den gelen cılız tepkiler nasıl yorumlanıyor?

Cumhuriyetçi Parti cephesinden gelen bu tepkiler, 2024 başkanlık seçimleri için adaylığını ilan eden ancak bir dizi soruşturmayla da karşı karşıya olan Trump için siyasi ortamın ne kadar hızla değiştiğinin bir göstergesi olarak yorumlandı.

Açıklamalar, son altı yıldır Trump’a her durumda koşulsuz bir sadakatin çerçevesini belirlediği parti için önemli bir değişiklik olarak değerlendiriliyor.

Eski Başkan Donald Trump uzun süredir kamuoyundan gizlemeye çalıştığı vergi kayıtlarının açıklanmasına da hazırlanıyor. Temsilciler Meclisi Vergi Komisyonu bugün yapılacak oturumda Trump’ın altı yıllık vergi kayıtlarının açıklanıp açıklanmamasını değerlendirecek.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI